Het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest (NJAO) is opgericht in 1998. Het orkest bestaat uit jeugdige accordeonisten afkomstig uit diverse regio's van het land. De leeftijd van de spelers ligt tussen de 12 en 26 jaar.
Om het muzikale peil te verhogen en het repertoire uit te breiden houdt het orkest jaarlijks acht tot tien studieweekends. Deze weekends worden op verschillende locaties in het land gehouden. De plaats is afhankelijk van een eventueel daaraan gekoppeld project en/of concert. Er zijn ook jaarlijks zogenaamde combi-weekends, waarin nieuwe jeugdige accordeonisten kennis kunnen maken met het NJAO, zowel op muzikaal als sociaal gebied.

Al diverse malen is speciaal voor het NJAO gecomponeerd. Daarnaast heeft oprichter en oud-dirigent Marc Belder veel arrangementen – gericht op het NJAO – op zijn naam staan. De eerste cd werd in 2002 opgenomen, in 2007 werd de tweede gemaakt en in 2013 verscheen de derde cd. Op de cd's is het veelzijdige repertoire van het NJAO te horen.

Het NJAO timmert ook internationaal aan de weg door het behalen van twee eerste prijzen Cum Laude in 2003 en 2007 en een eerste prijs Summa Cum Laude in 2011 op het Internationale Muziek Festival voor de Jeugd te Neerpelt.
Het NJAO speelde op talloze festivals, in concertzalen, op televisie bij Paul de Leeuw en de BZT-Show, op straten en pleinen en in gevangenissen. Het NJAO stort zich ook regelmatig op vernieuwende muziek al dan niet in samenwerking met koren en orkesten uit andere disciplines, alsmede nationale talenten.
Eind 2013 nam Marc Belder, na 15 jaar lang het orkest met hart en ziel geleid te hebben, afscheid van het NJAO met een groots afscheidsconcert, waarin ook oud-NJAO'ers meespeelden en droeg "het stokje" over aan de huidige dirigent Jorind Josemans.