geschiedenis NJAO

Over het NJAO 

Het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest (NJAO) is opgericht in 1998.

Het orkest bestaat uit jeugdige accordeonisten afkomstig uit diverse regio’s van het land. De leeftijd van de spelers ligt tussen de 12 en 26 jaar.

Om het muzikale peil te verhogen en het repertoire uit te breiden houdt het orkest jaarlijks vier tot zes studieweekends en een aantal studiedagen. Deze weekends/dagen worden op verschillende locaties in het land gehouden. De plaats is afhankelijk van een eventueel daaraan gekoppeld project en/of concert. Er zijn ook jaarlijks zogenaamde combi-weekends of play-inns, waarin nieuwe jeugdige accordeonisten kennis kunnen maken met het NJAO, zowel op muzikaal als sociaal gebied.

Al diverse malen is speciaal voor het NJAO gecomponeerd. Daarnaast heeft oprichter en oud-dirigent Marc Belder veel arrangementen – gericht op het NJAO – op zijn naam staan.

De eerste cd werd in 2002 opgenomen, in 2007 werd de tweede gemaakt en in 2013 verscheen de derde cd. Op de cd’s is het veelzijdige repertoire van het NJAO te horen.

Het NJAO timmert ook internationaal aan de weg door het behalen van drie eerste prijzen Cum Laude in 2003, 2007 en 2015 en een eerste prijs Summa Cum Laude in 2011 op het Internationale Muziek Festival voor de Jeugd te Neerpelt.

Het NJAO speelde op talloze festivals, in concertzalen, op televisie bij Paul de Leeuw en de BZT-Show, op straten en pleinen en in gevangenissen. Het NJAO stort zich ook regelmatig op vernieuwende muziek al dan niet in samenwerking met koren en orkesten uit andere disciplines, alsmede nationale talenten.

Eind 2013 nam Marc Belder, na 15 jaar lang het orkest met hart en ziel geleid te hebben, afscheid van het NJAO met een groots afscheidsconcert, waarin ook oud-NJAO’ers meespeelden en droeg “het stokje” over aan de huidige dirigent Jorind Josemans.

 

Over oprichter en oud-dirigent Marc Belder

Marc Belder werd geboren op 3 juni 1949 te Westmaas. Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde hij accordeon bij Philip van Loon aan het Rotterdams Conservatorium. In 1973 behaalde hij onderwijsakte A en in 1979 onderwijsakte B.

In de periode 1973-2005 was hij als docent verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf 1970 is hij docent accordeon en muziekcoördinator bij de SKVR Muziekschool te Rotterdam. Daarnaast is hij zeer actief binnen de Nederlandse Accordeonwereld. Hij was decennia bij de NOVAM (Nederlandse Organisatie voor Accordeon en Mondharmonica) betrokken als muzikaal-technisch adviseur. Vanaf 1970 tot medio 1997 maakte hij deel uit van het Algemeen Muzikaal Advies College van deze organisatie. Was ondermeer betrokken bij de advisering van compositie-opdrachten aan Nederlandse componisten. Was examinator en docent binnen de Assistent Dirigenten Opleiding en ruim 35 jaar muzikaal artistiek leider van muziekweekends in het land en heeft in deze rol enkele honderden weekends inhoudelijk vormgegeven. Hij maakte tientallen jaren deel uit van diverse jurycolleges. Marc Belder heeft veel arrangementen voor accordeonorkest op zijn naam staan. Het is niet overdreven dat zeker 80% van de Nederlandse Accordeonorkesten wel eens één of meer arrangementen van hem op de lessenaar heeft gehad. Omdat hij beschikt over een zeer effectieve repetitie methodiek wordt hij veel gevraagd als dirigent van bijzondere evenementen en ad hoc orkesten.