Dirigent

Jorind Josemans (geboren op 3 januari 1983 te ‘s-Hertogenbosch) is sinds april 2013 werkzaam als artistiek leider en dirigent van het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest (NJAO), als dirigent van Accordeonvereniging Crescendo te Leersum (sinds 2015) en als dirigent van Accordeonorkest Jheronimus te ‘s-Hertogenbosch. Tevens geeft hij accordeonles in Den Bosch en in Utrecht en omgeving (sinds 2002).

Jorind organiseert en leidt als dirigent regelmatig grote samenspelprojecten voor (amateur)accordeonisten, zoals Maritiem in 2008, Ode aan Edith Piaf in 2009, Ode aan Marc Belder in 2012, Van Bach tot Blij Leven in 2013 en Spring in 2017. In 2018 dirigeerde hij het Jeugd Jubileum Accordeonorkest bestaande uit 45 jonge accordeonisten ter ere van het 90-jarig bestaan van de NOVAM.

Tevens is Jorind een veelgevraagd musicus in het theater, zo speelde hij op het Oerol Festival op Terschelling (2011/2013), Festival de Parade in Den Haag (2013), Utrecht (2013), Rotterdam (2011) en Amsterdam (2011) en op Theaterfestival Boulevard te ‘s-Hertogenbosch (2013). Ook speelt hij in de theatervoorstellingen van kinderboekenschrijfster Tosca Menten 2012-heden .

Ook componeerde Jorind muziek voor theatrale projecten, zoals Bosch Parade (2013), en producties van Theatergroep Hertog Zout (2010/2011/2019).
Jorind is bedreven in het componeren en arrangeren van muziek voor het accordeon, maar ook voor andere instrumenten en theatrale toepassingen.

Jorind studeerde Hoofdvak Accordeon aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Ronald van Overbruggen en Ludo Mariën (2002-2008) en volgde een studie Accordeon en Alexander Techniek (houding en ademhaling) bij de Italiaanse accordeonpedagoog Claudio Jacomucci (2010-2011). Daarnaast heeft Jorind vele masterclasses gevolgd, o.a. bij James Crabb, Mie Miki, Geir Draugsvoll, Friedrich Lips, en Peter Ralchev.

Jorind begint op achtjarige leeftijd met het bespelen van het accordeon. Hij wordt gegrepen door de klank van het instrument als hij op een dag samen met zijn moeder door de stad loopt. Bij het horen van dit instrument zegt hij: “dat wil ik ook, mama”. Zijn moeder pakt deze wens adequaat op, koopt een accordeonnetje voor Jorind en schrijft hem in op de plaatselijke muziekschool De Muzerije. Hij zal aan dit instituut elf jaar les genieten van Jan Heuer. Ook speelt hij tijdens zijn jeugd in orkestverband in het A-orkest van accordeonvereniging Accorda te Vlijmen o.l.v. Dorine Heuer en neemt hij een aantal jaren achtereen deel aan de concoursen van de NOVAM voor Accordeon en Keyboard. Driemaal wordt hij Brabants Kampioen en tweemaal behaalt hij een tweede plaats op het Landelijke Topconcours.

Sinds 2007 voert Jorind een eenmanszaak waarin hij al zijn werkzaamheden als accordeonist, docent, dirigent, arrangeur en producent heeft verenigd.
www.jorindjosemans.com

Over oprichter en oud-dirigent Marc Belder:

Marc Belder werd geboren op 3 juni 1949 te Westmaas. Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde hij accordeon bij Philip van Loon aan het Rotterdams Conservatorium. In 1973 behaalde hij onderwijsakte A en in 1979 onderwijsakte B.

In de periode 1973-2005 was hij als docent verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf 1970 is hij docent accordeon en muziekcoördinator bij de SKVR Muziekschool te Rotterdam. Daarnaast is hij zeer actief binnen de Nederlandse Accordeonwereld. Hij was decennia bij de NOVAM (Nederlandse Organisatie voor Accordeon en Mondharmonica) betrokken als muzikaal-technisch adviseur. Vanaf 1970 tot medio 1997 maakte hij deel uit van het Algemeen Muzikaal Advies College van deze organisatie. Was ondermeer betrokken bij de advisering van compositie-opdrachten aan Nederlandse componisten. Was examinator en docent binnen de Assistent Dirigenten Opleiding en ruim 35 jaar muzikaal artistiek leider van muziekweekends in het land en heeft in deze rol enkele honderden weekends inhoudelijk vormgegeven. Hij maakte tientallen jaren deel uit van diverse jurycolleges. Marc Belder heeft veel arrangementen voor accordeonorkest op zijn naam staan. Het is niet overdreven dat zeker 80% van de Nederlandse Accordeonorkesten wel eens één of meer arrangementen van hem op de lessenaar heeft gehad. Omdat hij beschikt over een zeer effectieve repetitie methodiek wordt hij veel gevraagd als dirigent van bijzondere evenementen en ad hoc orkesten.

 

 

Reacties gesloten.